روشهایی برای پیشگیری و درمان موی سفید
۲۸ شهریور ۱۴۰۲چگونه مو را بدون اتو مو صاف کنیم؟
۲۹ شهریور ۱۴۰۲آنچه باید قبل از دکلره کردن مو بدانید
بلوند رنگی است که برای قرنها مد بوده و احتمالاً همچنان هم پرطرفدار باقی بماند. دکلره مو یکی از محبوبترین روشهای رنگ کردن مو در بین مصرفکنندگان در سراسر جهان است. با توجه به این که تنها ۲ درصد از جمعیت جهان موهای طبیعی بلوند دارند، دکلره کردن مو اولین راه برای روشن کردن رنگ مو و دستیابی به مو با ظاهری روشنتر و درخشانتر است. معنی کلمه “دکلره” به عنوان روشن شدن رنگ مو از طریق یک فرآیند شیمیایی یا قرار گرفتن در معرض نور خورشید تعریف شده است. عملکرد دکلره مو ترکیبی از فرآیندهای قلیایی و اکسیداسیون برای رسیدن به اثر سفیدکنندگی مو است. البته بعد از دکلره مو، مراقبت و نگهداری صحیح از موها برای کاهش آسیبهای وارد شده به موها بسیار مهم است. همچنین، قبل از اقدام به تغییر رنگ موی خود از طریق دکلره، باید به نکات مهمی توجه کنید. در این متن به بررسی صفر تا صد دکلره مو میپردازیم.
در پروسهی دکلره چه اتفاقی برای مو میافتد؟
فرآیند دکلره کردن، رنگ موهای شما را برای همیشه تغییر میدهد و این تغییری است که قابل برگشت نیست. این فرآیند کوتیکول مو را باز میکند تا مواد دکلره به راحتی به قشر مو برسد، جایی که کوتیکول مو و مدولا در آن قرار دارند. ملانین ریزدانهای است که در قشر مو یافت میشود و به موها رنگ میبخشد. در واقع، دو نوع ملانین در مو یافت میشود که در ویژگیها و رنگ خود متفاوت هستند. انواع ملانین موجود در مو عبارتند از:
1. یوملانین که رنگ قهوهای و سیاه به موها میدهد.
2. فئوملانین که رنگ بلوند و بور، زنجبیلی و قرمز به موها میبخشد.
رنگ موی افراد با توجه به نوع ملانین آنها تعیین میشود. همچنین، نسبت ملانینها، اندازه گرانول رنگدانه، توزیع آن در داخل قشر و میزان ملانین داخل فیبر نیز در تعیین رنگ مو نقش دارند.
پراکسید هیدروژن قلیایی (دکلره) پرکاربردترین ماده شیمیایی برای سفید کردن مو است. با این حال، این ماده در pH بالا پایدار نیست. به همین دلیل، درست قبل از استفاده از آن روی مو، با محلول آمونیاک قلیایی مخلوط میشود. مخلوط شدن با آمونیاک باعث افزایش pH و فعال شدن آن برای شروع واکنش شیمیایی میشود. مشاهدات میکروسکوپی نشان میدهند که آمونیاک و پراکسید هیدروژن به کوتیکول مو نفوذ میکنند و دانههای ملانین را در قشر درونی هدف قرار میدهند. پراکسید هیدروژن قلیایی دانههای ملانین را تجزیه میکند؛ آنها را در pH بالا حل میکند و به مولکولهای کوچکتر تجزیه میکند که در آب حل میشوند؛ در نتیجه رنگ مو روشن میشود.
آسیبهای ناشی از دکلره کردن
مواد دکلره به روشهای زیر به مو آسیب میرسانند:
۱ـ مو را خشک و بی روح میکنند و باعث ریزش پروتئین و سیستئین در الیاف مو میشوند.
۲ـ این مواد درخشندگی، نرمی و حالتپذیری موها را کاهش میدهند.
۳ـ مواد شیمیایی مانند هیدروکسید آمونیوم و پراکسید هیدروژن موجود در محصولات سفیدکننده، الیاف مو را باز میکنند و باعث اصطکاک بین الیاف میشوند.
۴ـ بلیچینگ (سفید کردن) همچنین به مجموعه غشای سلولی مو و اندوکتیکول (لایه داخلی کوتیکول) آسیب میرساند.
۵ـ سفید کردن پیوندهای موجود در مو را ضعیف میکند و بر یکپارچگی ساختاری آن تأثیر میگذارد. این باعث میشود موهای شما در طول شانه زدن و فرآیندهای مشابه آراستهسازی آسیب بیشتری ببینند. همچنین باعث افزایش تخلخل مو میشود.
اگر به تازگی موهای خود را دکلره کردهاید، نیازی به وحشت نیست. راههایی وجود دارد که میتوانید آسیب را ترمیم کنید. در ادامه به بررسی این روشها میپردازیم.
مراقبتهای بعد از انجام دکلره
مجموعه کارهایی که پس از انجام دکلره باید انجام شوند تا آسیب کمتری به موها وارد شود عبارتند از:
آبرسانی به مو
بلافاصله پس از دکلره کردن، موها خشک و صاف میشوند. آبرسانی به مو با روغنهای طبیعی باعث بازسازی و ترمیم موها میشود.
استفاده از روغن نارگیل
روغن نارگیل به الیاف مو نفوذ کرده و موها را از داخل تقویت میکند. همچنین از مو در برابر آسیب اشعه ماوراءبنفش محافظت میکند. روغن نارگیل میتواند از دست دادن پروتئین در موهای دکلره شده را کاهش دهد. علاوهبراین، روغن نارگیل بهعنوان یک سپر پروتئین عمل میکند، ریزش مو را کاهش میدهد و باعث رشد مو میشود.
مصرف روغن آرگان
روغن آرگان میتواند با به حداقل رساندن از دست دادن پروتئین، تورم و بریدگی کوتیکول را کاهش دهد. همچنین از ریزش مو جلوگیری میکند و خشکی مو را کاهش میدهد، زیرا سرشار از توکوفرول، اسکوالن و اسید اولئیک است و خاصیت آنتی اکسیدانی دارد.
مصرف روغن زیتون
روغن زیتون حاوی اسیدهای چرب تک غیراشباع، توکوفرولها، کاروتنوئیدها و اسکوالن است و دارای خواص آنتی اکسیدانی است که میتواند مو را هیدراته کرده و از آسیب جلوگیری کند. همچنین شکستگی مو را کاهش داده و درخشندگی مو را بهبود میبخشد. همچنین، یک مطالعه نشان داده که مصرف روغن زیتون ممکن است از ریزش مو با مهار 5-آلفا ردوکتاز ( آنزیمی که DHT را تولید میکندد و باعث ریزش مو میشود) جلوگیری کند.
استفاده از روغن بادام
روغن بادام سرشار از اسید اولئیک و لینولئیک است و یک تونیک و لوسیون عالی برای مو است.
اجتناب از مصرف مواد شیمیایی
از مصرف مواد شیمیایی روی موهای سفیدشده خود خودداری کنید! از محصولات مو، به ویژه شامپوهایی که ممکن است حاوی پارابن، عطرهای اضافه شده و فرمالدئید باشند، دوری کنید. این مواد شیمیایی ممکن است به موهای شکننده بیشتر آسیب برساند. استفاده از محصولات مراقبت از مو با سطوح pH پایین، نیز درخشندگی و سلامت مو را بهبود میبخشند.
محافظت در برابر آفتاب
اشعه ماوراءبنفش میتواند باعث آسیب ساختاری به الیاف مو شده؛ به پروتئین مو (کراتین) آسیب برساند و باعث تخریب رنگدانه مو شود. بنابراین، هنگام بیرون آمدن، مطمئن شوید که موهای خود را بپوشانید و از آنها در برابر اشعه ماوراءبنفش محافظت کنید. از ماسکهای پروتئینی طبیعی استفاده کنید: میتوانید از ماسک موی تخممرغ استفاده کنید. تحقیقات نشان میدهد که زرده تخممرغ میتواند رشد مو را تحریک کند.
مرتباً موها را کوتاه کنید
اگرچه این مرحله ممکن است مهم به نظر نرسد، اما یک نکته بسیار مفید برای مراقبت از مو است. دکلره کردن موها انتهای موها را خشک و بی روح میکند. با کوتاه کردن موها میتوان بخشهای آسیبدیده را جدا کرد
آیا بعد از دکلره کردن مو باید از شامپوی خاصی استفاده کرد؟
برای فشرده شدن و برگشتن کوتیکول مو پس از دکلره و کاهش تورم در قشر مو، باید از شامپوی خنثیکننده یا هر محلول اسیدی توصیه شده دیگری استفاده کنید. این شامپوها pH موهای دکلره شده شما را از 10 به 5 یا 6 برمیگرداند. موهای شما توسط لایه بیرونی خود، کوتیکول، محافظت میشود. اما هنگامی که مواد دکلره را به تارهای موی خود میزنید، محتوای آمونیاک آن با افزایش pH آن به تقریباً 10، کوتیکول را باز میکند. استفاده از شامپوی خنثیکننده پس از دکلره کردن، میتواند pH را به حالت عادی برگرداند و کوتیکول مو را ببندد. شامپوی خنثیکننده بهترین گزینه برای نرمال کردن pH مو پس از دکلره کردن نیست. در هر شامپویی، چندین سورفکتانت اضافه میکنند که به منظور شستوشوی کثیفی و تجمع موها هستند. این سورفکتانتها برای موهای شما مناسب نیستند، به خصوص زمانی که موهای شما دکلره شده است. آنها ممکن است با از دست دادن پروتئینهایی که به دلیل شل شدن و برجسته شدن کوتیکول در معرض مو قرار گرفته اند، به مو آسیب برسانند. بنابراین، ادعاهای بزرگ در مورد شامپوهای خنثیکننده چاپ شده در جلوی بطری را نادیده بگیرید و در عوض به مواد تشکیلدهنده آنها نگاه کنید. اگر هر یک از سورفکتانتهای آنیونی موجود را در آن یافتید، از خرید آن شامپو خودداری کنید.