اصول مراقبت از پوست چرب
۳۰ بهمن ۱۴۰۱روش تمیز کردن سرویس بهداشتی
۱۶ اسفند ۱۴۰۱چگونگی رفع سلولهای مرده از روی پوست صورت
حتما میدانید که سلولهای پوستی دارای طول عمر مشخصی هستند و در زمان حیات فرد چندین و چند بار بازسازی و ترمیم میشوند. خاصیت بازسازی و ترمیم سلولهای پوست باعث میشود که جای زخمها و لکهای سطحی و کوچک روی بدن باقی نماند. قرار گرفتن در معرض آلودگیهای محیطی، نور خورشید، استفاده روزانه از مواد آرایشی و بهداشتی از جمله دلایلی هستند که میتوانند باعث مرگ سلولهای پوستی و کدر شدن پوست شود.
سلولهای مرده پوست صورت را میتوان با روشهای مختلفی مانند پاکسازی، لایهبرداری یا استفاده از اسکرابها از روی سطح پوست پاک کرد. در این مطلب به بررسی شیوههای مختلف رفع سلولهای مرده از روی پوست صورت خواهیم پرداخت.
نقش نوع پوست در انتخاب روش پاکسازی پوست
نوع پوست، اولین معیار برای انتخاب روش لایهبرداری برای رفع سلولهای مرده است. پوست افراد براساس میزان خشکی، چربی و میزان حساسیت به پنج دسته اصلی تقسیم میشود:
– پوستهای معمولی
– پوستهای خشک
– پوستهای چرب
– پوستهای مختلط
– پوستهای حساس
شیوه تشخیص نوع پوست
برخی افراد به سختی میتوانند نوع پوست خود را تشخیص دهند و به همین دلیل، انتخاب محصولات پوستی برای آنها دشوار است. اگر میخواهید نوع پوست خود را تشخیص دهید، صورتتان را با آب بشویید و به آرامی آن را خشک کنید. پس از یک ساعت، یک دستمال روی چانه، گونهها، بینی و پیشانی بگذارید.
– اگر نشانی از چربی یا پوستههای خشکی نبینید، پوست شما معمولی است.
– اگر اثری از چربی روی روی دستمال نباشد و در عین حال، پوستتان احساس کشیدگی و خشکی داشته باشد، پوست شما خشک است.
– اگر پس از یک ساعت صورتتان برق بزند و اثرات روغن روی دستمال ببینید، پوست شما چرب است.
– اگر نواحی گونهها نرمال یا خشک و نواحی چانه، بینی و پیشانی صورتتان چرب باشد، پوست شما در گروه مختلط قرار میگیرد.
– اگر پس از گذاشتن دستمال روی پوستتان احساس خارش، قرمزی یا خشکی کنید، پوست شما حساس است.
شاید شما بتوانید نوع پوستتان را در خانه تشخیص دهید اما انتخاب روش لایهبرداری کار سادهای نیست و باید با مشورت پزشک این کار را انجام دهید.
انواع روشهای پاکسازی و لایهبرداری پوست صورت
پس از تشخیص نوع پوست نوبت به انتخاب روش پاکسازی پوست میرسد. در حالت کلی، سلولهای مرده با یک روال طبیعی از روی سطح پوست میریزند در حالی که شما متوجه این فرآیند نمیشوید؛ زیرا ریزش آنها بسیار آرام و غیرمستقیم اتفاق میافتد. برای مثال، در هنگام لباس پوشیدن بر اثر تماس لباسها با پوست بدنتان مقداری از سلولهای مرده از روی سطح پوست صورت پاک میشوند. اما، این تماسهای کوچک باعث از بین رفتن تمام سلولهای مرده نمیشود و باید از روشهای موثرتری برای رفع آنها استفاده کرد.
پاکسازی و لایهبرداری پوست یکی از روشهای رایج برای رفع سلولهای مرده از روی سطح پوست صورت است که با دو روش فیزیکی و شیمیایی قابل انجام است.
لایهبرداری فیزیکی
این روش یکی از ابتدایی و سادهترین روشهای لایهبرداری پوست است که با استفاده از ابزارهای مختلفی مانند برسهای صورت، اسفنجها یا لیفهای لایهبردار انجام میشود.
لایهبرداری شیمیایی
در روش لایهبرداری شیمیایی از کرمها، پمادها و لوسیونهای شیمیایی استفاده میشود. تمام این محصولات دارای خاصیت اسیدی هستند و این خاصیت باعث حل شدن سلولهای مرده پوست در آنها و جایگزین شدن پوست جدید میشود. استفاده از روش لایهبرداری شیمیایی به سادگی استفاده از روش فیزیکی نیست! لایهبرداری شیمیایی برای افرادی که پوست خشک و حساسی دارند، مناسب نیست؛ چرا که امکان بروز التهاب و افزایش خشکی پوست برای این افراد وجود دارد.
لایه بردارهای شیمیایی به سه دسته تقسیم میشوند:
آلفا هیدورکسی اسیدها (AHA): این گروه از لایهبردارها سلولها و لایهی سطحی پوست را از بین میبرند تا سلولهای شادابی که در زیر آنها هستند، جایگزین سلولهای مرده شوند. با مصرف این نوع لایهبردار اندازه منافذ پوست کوچکتر و عمق خطوط صورت کمتر میشود.
بتا هیدروکسی اسیدها (BHA): لایهبردارهای BHA برای پاکسازی منافذ پوست از آلودگیها و چربیها استفاده میشود. این لایهبردارهای شیمیایی برای پوستهای چرب و مختلط کاربرد بیشتری دارند.
رتینول: این ماده نوعی ویتامین A است که عملکرد لایهبرداری دارد و برای درمان جوشها استفاده میشود. از آن جایی که رتینول میتواند باعث التهاب شود، پیشنهاد میکنیم افرادی که دارای پوست خشک، حساس و مستعد اگزما، خشکی و خارش هستند از این محصول استفاده نکنند.
برای استفاده از لایهبردارهای شیمیایی باید چند نکته را به خاطر داشت. در ابتدا باید بدانید که از روشهای شیمیایی نباید بیش از یک بار در هفته استفاده کنید؛ چرا که این محصولات خاصیت اسیدی دارند و استفاده بیش از حد از آنها میتواند به پوست آسیب بزند. نکته مهم دیگر که باید آن را رعایت کنید انتخاب و استفاده از محصول مناسب است. هرگز لایهبردارهای شیمیایی را ترکیب و با یکدیگر استفاده نکنید!
اسکراب بدن
شامپوها و کرمهای اسکراب نوعی لایهبردار ضعیف پوست هستند که به رفع آلودگیهای روی پوست، پاکسازی منافذ و رفع جوشهای سر سیاه کمک میکنند. در حالت کلی، اسکرابها دارای دانههایی به نام گرانول بر پایه نمک یا شکر هستند. با ماساژ دادن این گرانولها روی پوست صورت سلولهای مرده از روی سطح جدا و پاک میشوند؛ در نتیجه پوستی جدید و باطراوت جایگزین آنها میشود.
شامپو بدن اسکراب گلرنگ یکی از محبوبترین و موثرترین محصولات موجود در بازار است که بسیاری از مصرفکنندگان از کارکرد آن برای رفع سلولهای مرده پوست رضایت دارند. یکی از مزیتهای شامپو اسکراب گلرنگ آن است که بدون بروز هرگونه عارضه یا عوارض جانبی برای تمام پوستها قابل استفاده است. از طرف دیگر، مصرف اسکرابها محدودیت کمتری نسبت به روشهای لایهبرداری شیمیایی دارند و شما میتوانید از شامپو بدن اسکراب گلرنگ دو تا سه مرتبه در زمان استحمام استفاده کنید.
نتیجهگیری
همانطور که در این مقاله گفته شد، پس از تشخیص نوع پوست، موثرترین روش برای رفع سلولهای مرده روش لایهبرداری است. لایهبرداری به روشهای مختلف فیزیکی، شیمیایی و اسکراب انجام میشود. در بین این روشها، استفاده از محصولات اسکراب سادهتر و با محدودیت کمتری است. شما میتوانید دو تا سه مرتبه در هفته در زمان استحمام از شامپوهای اسکراب استفاده کنید تا سلولهای مرده را از روی سطح پوست پاک کنید. به خاطر داشته باشید، فارغ از روشی که برای لایهبرداری استفاده میکنید، حتما از کرمهای آبرسان برای برگرداندن رطوبت، لطافت و شفافیت به پوست استفاده کنید.