شوره و خشکی پوست سر، دو مشکل بسیار شایعی هستند که شباهت زیادی با هم داشته و اغلب با هم اشتباه میشوند. دانستن تفاوت شوره سر و خشکی پوست سر از این جهت اهمیت دارد که هرکدام از این دو مشکل علل و علائم مختص به خود را دارند.
برای دانستن تفاوت شوره و خشکی پوست سر، ابتدا باید علائم و نشانههای آنها را به خوبی بشناسید. یکی از راههای تشخیص این دو مشکل، توجه به شکل و اندازه ضایعات است. در شوره سر، ضایعات بزرگتر هستند و حالتی چرب دارند. دیگر تفاوت شوره و خشکی پوست سر، در رنگ پوستهها است. ضایعات ناشی از شوره، گاهی رنگی متمایل به زرد دارند. در خشکی پوست سر، پوستهها سفید رنگ هستند.
در مقابل، پوستههای ناشی از خشکی پوست سر حالتی خشکتر و کوچکتر دارند. همچنین در خشکی پوست سر، بیمار در سایر نواحی بدن خود هم علائمی از خشکی پوست را نشان میدهد. در مقابل در شوره سر، پوست ممکن است قرمز، پوستهدار و کمی چرب باشد. این ویژگیها به پزشک کمک میکند تا این دو مشکل را از هم افتراق دهد.
در این مطلب از وبسایت گلرنگ، شما را با علل و علائم شایع شوره و خشکی پوست سر بیشتر آشنا میکنیم.
پوست سر هم مانند پوست بقیه قسمتهای بدن، سلولهای شاخی مرده را دفع میکند. شوره سر زمانی رخ میدهد که این روند سرعت بیشتری پیدا کند. شوره سر، در واقع همان سلولهای مرده پوست است. این بیماری مسری یا خطرناک نیست، اما میتواند از نظر زیبایی باعث نگرانی فرد شود.
هرچه سرعت دفع سلولهای مرده سریعتر شود، شدت شوره سر هم بیشتر میشود. برخی عوامل محیطی و خارجی، همانند استرسهای روانی، میتوانند شدت شوره سر را بیشتر کنند. پزشکان هنوز به طور دقیق نمیدانند که عامل شوره سر چیست، با این حال برخی فرضیهها در رابطه با علت ایجاد شوره سر مطرح شده است:
ممکن است این سه عامل در کنار هم باعث تشدید و بدتر شدن شوره سر شوند. به عنوان مثال، افرادی که دچار عفونت قارچی پوست سر هستند، اگر پوست حساس یا پوست سر بسیار چرب داشته باشند، ممکن است، شوره سرشان در اثر ابتلا به عفونت قارچی بدتر شود.
قارچی به نام مالاسزیا، جزئی از فلور طبیعی پوست سر بسیاری از افراد است. این قارچ به طور طبیعی روی پوست سر زندگی کرده و اغلب باعث هیچ مشکلی هم نمیشود. با این حال، در افراد مبتلا به شوره سر، این قارچ باعث پوستهپوسته شدن و تحریک پوست سر میشود. این تحریک ممکن است به دلیل نحوه تعامل قارچ با عوامل دیگر باشد.
مطالعات مختلف نشان دادهاند که رابطه نزدیکی میان وجود برخی باکتریهای خاص روی پوست سر و ابتلا به شوره سر وجود دارد.
شوره سر میتواند باعث خارش شدید پوست سر شود. پوستهریزی و سایر علائم شوره سر در فصول سرد و خشک سال، و در مواقع استرسهای شدید روانی تشدید میشود.
شوره سر در بسیاری از موارد نیاز به درمان طولانیمدت دارد. برای انواع خفیف شوره سر، توصیه به استحمام مرتب و شستن سر با شامپوهای معمولی میشود. اگر این راهحل مشکل شما را حل نکرد، میتوانید از شامپوهای مخصوص و دارویی استفاده کنید. این شامپوها را باید دو تا سه بار در هفته استفاده کرد. در سایر روزها میتوانید از شامپوهای معمولی استفاده کنید.
شامپوهای مورداستفاده برای درمان شوره سر، بر اساس ماده دارویی که دارند دستهبندی میشوند:
از دیگر روشهایی که به کنترل و درمان شوره سر کمک میکند، میتوان موارد زیر را نام برد:
خشکی پوست میتواند در هر قسمتی از بدن، از جمله پوست سر ایجاد شود. علت خشکی پوست سر، تبخیر و دفع سریع آب از پوست است.
از علائم خشکی پوست سر، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در بسیاری از موارد، علت خشکی پوست سر مشکل مهمی نیست و نباید برای آن نگران بود. رطوبت کم و گرمای زیاد محیط، از علل شایع خشکی پوست سر هستند.
برخی از افراد بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند:
در برخی موارد، علت خشکی پوست سر، یک بیماری زمینهای مهم است که نیاز به پیگیری و درمان پزشکی دارد:
از علل دیگر خشکی پوست سر میتوان موارد زیر را نام برد:
نحوه درمان خشکی پوست سر به علت زمینهای آن بستگی دارد. در بیشتر موارد، اصلاح سبک زندگی و رعایت یک سری عادات سالم کمککننده است:
همانطور که گفتیم، بخش مهمی از درمان خشکی پوست سر به درمان بیماری زمینهای عامل آن بستگی دارد. درماتیت آتوپیک (حساسیتی) و پسوریازیس، دو بیماری شایعی هستند که میتوانند باعث خشکی پوست سر شوند:
در کنار این درمانها، میتوان از برخی درمانها و روشهای خانگی هم برای درمان خشکی پوست سر کمک گرفت:
جمعبندی
در این مطلب به تفاوت شوره سر و خشکی پوست سر پرداختیم. در ادامه نیز راههای درمان آنها را بیان کردیم. در صورت داشتن هر گونه سوال میتوانید در بخش نظرات آن را با ما در میان بگذارید.